Ортодонт Ортодонт

Статии

Правилна грижа за зъбите при диабет. Няколко съвета от Ортодонт Пловдив

 Захарният диабет е причината за развитието на някои заболявания на устната кухина и появата на дискомфорт. При пациенти с диабет, поради повишено ниво на глюкоза в кръвта и нарушено кръвообращение в меките тъкани, отделянето на слюнката намалява и се появява усещане за сухота в устата. Наблюдават се промени в структурата на зъбния емайл - това е причината за появата на кариес. Освен това ниските нива на слюнката могат да доведат до образуване на неприятни афти и ранички по устната лигавица.

В същото време пациентите показват значително отслабване на защитните функции на организма, рискът от излагане на инфекции се увеличава. Тези инфекции причиняват заболявания на устната кухина като гингивит, пародонтит и други.
Ранната диагностика на зъбните заболявания и тяхното навременно лечение играят решаваща роля за поддържането на здравето на зъбите Ви. Ето защо, за да се подобри качеството на живот на пациентите със захарен диабет, е необходимо да се осигури ясна организация на връзката между практикуващите ендокринолози и зъболекари. В този случай към избора на зъболекар трябва да се подхожда внимателно. Не забравяйте също, че денталният лекар трябва да е добре запознат със спецификата на лечението при пациенти с диабет.
Грижа за зъбите при диабет
 
Ако страдате от диабет, следвайте тези няколко полезни съвета:
 
Изследвайте редовно кръвната си захар и следвайте инструкциите на Вашия лекар, за да поддържате нивата й в рамките на целевия диапазон. Колкото по-добре наблюдавате кръвната си захар, толкова по-малка е вероятността да развиете гингивит и други неприятни заболявания.
Мийте зъбите си поне два пъти на ден (най-добре след всяко ядене). Използвайте средно твърда четка за зъби и паста за зъби, която съдържа флуор. Избягвайте енергични или резки движения, които могат да раздразнят и наранят венците Ви. Ако искате да използвате електрическа четка за зъби, най-добре първо се консултирайте с Вашия лекар.
Почиствайте зъбите си с конец поне веднъж на ден. Конците помагат за премахване на плаката между зъбите.
Създайте си график за редовни посещения при своя зъболекар.  Посещавайте зъболекаря си поне два пъти годишно за професионална хигиена на зъбните камъни и лечение на кариес. Напомнете на зъболекаря си, че имате захарен диабет, за да предотвратите хипогликемия по време на стоматологична интервенция. Ако е необходимо, хапнете преди да посетите вашият дентален лекар.
Следете за ранни симптоми на заболяване на венците. Съобщавайте за всички симптоми, които имате, винаги когато посещавате зъболекар. Ако имате някакъв проблем, не отлагайте лечението му.
Откажете се от пушенето. Пушенето увеличава риска от сериозни усложнения от диабет, включително заболяване на венците.
 
 
Още ...
Виж всички статии