Ортодонт Ортодонт

Статии

Какво трябва да знаете за проблеми с чувствителните зъби? От Ортодонт Пловдив.

Чувствали ли сте някога внезапна, остра болка в зъбите? Може би това неприятно усещане Ви пречи да вършите ежедневните си задачи, защото се чувствате зле? Или пък детето Ви се оплаква, че зъбите го болят, когато яде студена или много топла храна? 
Болката при чувствителните зъби трае много кратко време, което може да е причина да я игнорирате, но не бива! Често това е предупредителен знак, че нещо със зъбите Ви не е наред и е време да посетите стоматолог. Колкото по-рано откриете причината, толкова по-лесно ще бъде лечението. По този начин не само ще се отървете от досадната болка, но и ще запазите зъбите си здрави и красиви.
 
Какво причинява чувствителност на зъбите?
Чувствителните зъби са често срещан проблем, а причините за него са няколко. 
Някои от тях предизвикват временна болка, но на други трябва да обърнете внимание, преди проблемът да се влоши. Ако току-що сте лекували зъбите си при специалист, нормално е те да са по-чувствителни от обикновено. Неприятното усещане трябва да изчезне след няколко седмици, но ако това не стане, свържете се със зъболекаря си, за да ви помогне да откриете причината.
Обикновено чувствителността се появява, когато анатомията на Вашите зъби се наруши. Най-често това се случва, когато по-меката, вътрешната част на зъба наречена "дентин", се оголи. Дентинът се намира под емайла и венците. Именно когато той е оголен, външен стимул (като студена или топла храна/напитка) може да възбуди нервите в зъба и тогава се чувства неприятната болка, характерна за чувствителните зъби.
 
Лечение на чувствителни зъби
При чувствителност на зъбите е задължително да посетите зъболекар в град Пловдив, който ще открие основната причина. Ако просто маскирате болката или изберете неправилно лечение, проблемът, причиняващ дискомфорта, може да се влоши допълнително, което да доведе до повече болка, влошаване на заболяването на венците и дори загуба на зъби.
За да се предпазите от този проблем или да намалите болката, почиствайте по-внимателно зъбите си. Трябва да използвате четка с мек косъм и да четкате под ъгъл от 45 градуса спрямо венците си, за да поддържате емайла чист и здрав.
Избягвайте киселите храни и напитки. Газирани напитки, сладки бонбони, въглехидрати с високо съдържание на захари - всички тези храни атакуват емайла. Вместо това включете в менюто си:
Богати на фибри плодове и зеленчуци
Сирене
Мляко
Чист йогурт
Те ще овлажнят устата ви и ще помогнат в борбата с киселини и бактерии, които могат да развалят зъбите Ви. Слюнката е един от начините, по който устата Ви се справя с тях.
Можете също така да замените кафето със зелен или черен чай. 
И не забравяйте, посещавайте Вашия зъболекар редовно за профилактични прегледи!
 
 
Още ...
Виж всички статии