Ортодонт Ортодонт

Статии

Причини за скърцане със зъби, лечение на заболяването при възрастни и деца. От Ортодонт Пловдив.

 Скърцането със зъби не е просто неприятно явление, а заболяване, наречено бруксизъм. Статистиката показва, че приблизително 15% от населението страда от тази патология. Скърцането се проявява главно по време на сън, но някои хора се оплакват от него и през деня.

При деца проблемът се среща много по-често. Те са най-податливи, тъй като са по-чувствителни, а много често причините за скърцане със зъби са свързани с нервната система.
До бруксизъм може да доведат и други фактори, като алергии, настинка, никнене на зъби и други.
 
Какво провокира скърцането със зъби?
Въпреки големия напредък в областта на медицината, учените не са стигнали до общо мнение за определяне на причините за скърцането със зъби. 
Като цяло причините за бруксизъм могат да бъдат няколко: стрес, неудовлетвореност, повишено вътречерепно налягане. Най-просто казано, скърцането със зъби при възрастни и деца се дължи на състоянието на нервната система.
Причини за скърцане със зъби при възрастни:
изтощение на нервната система;
история на хронични заболявания;
миофункционални нарушения, причинени от нервно пренапрежение;
причината за скърцащите зъби насън при възрастни може да бъде употребата на алкохол, амфетамини, антидепресанти.
прекомерна консумация на кафе.
 
Причини за скърцане на зъби в съня при деца:
никнене на млечни зъби;
алергии;
запушен нос;
системни заболявания и други.
 
Има ли е лечение на този проблем?
 
На първо място е важно да се премахне нестабилното емоционално състояние, да се облекчи стреса и напрежението.
Бруксизмът при децата може да се причини от липса на внимание, последвано от неврологично разстройство. Обградете детето с обич и грижа, прекарвайте свободното си време заедно. Щастливо дете е здраво дете.
Възрастните е добре да обърнат повече внимание на себе си и на съня си. Медитирайте, релаксация, разхождайте се по-често, правете си чай от лайка или маточина, сменете възглавницата си, ако е необходимо. Магнезият също може да Ви помогне, тъй като скърцането е следствие на спазъм на дъвкателната мускулатура.
Може би най-ефективният начин за борба с бруксизма, е носенето на специални шини. Те се изработват според Вашите индивидуални параметри и прилягат плътно към зъбите. Устните предпазители предотвратяват скърцането със зъби, когато има несъзнателен спазъм на мускулите на лицето и челюстта, като по този начин предпазват зъбите от износване. Шината променя захапката и мускулния тонус и в някои случаи това води до прекратяване на патологичния рефлекс.
В някои случаи може да се наложи и корекция на захапката. Именно затова трябва да посетите добър ортодонт в Пловдив, който да открие причината за скърцането със зъби. Ако скърцате със зъби в съня си поради неправилна захапка, той ще планира най-доброто лечение за Вас.
 
 
 
Още ...
Виж всички статии