Ортодонт Ортодонт

Статии

Как да запазите зъбите си здрави: 5 съвета от Ортодонт Пловдив!

Красивата усмивка и здравите зъби ни дават самочувствие и ни карат да се чувстваме по-добре.
Всички си спомняме някои от основни правила за грижа за зъбите от детството. Но дали всички ги изпълняваме както трябва?
 
Стоматолозите съветват: „Основното е постоянството и вниманието към детайлите“.
 
Представяме Ви няколко важни съвета от зъболекари, които ще ни помогнат да поддържаме зъбите си здрави:
 
 
 
Съвет №1: Мийте зъбите си редовно и правилно
Миенето на зъбите е в основата на поддържането на устата и зъбите чисти и здрави. Правилното и редовно миене премахва частиците от храната, заседнали във венците и зъбите Ви, елиминирайки бактериите и Ви поддържа дъха Ви свеж. Има два вида четки за зъби, които можете да използвате: традиционна или електрическа четка. Която и да изберете, трябва да знаете, че ще действа ефективно само ако миете зъбите си правилно, няколко минути, поне два пъти на ден.
 
 
 
Съвет №2: използвайте конец за зъби
Дори най-модерната четка за зъби не може напълно да почисти устната кухина,
 
особено на труднодостъпни места.
 
Зъболекарите препоръчват да се използва ежедневно конец за зъби, който ще премахне остатъците от храна и плака, като Ви предпази от много заболявания.
 
За да изберете правилния конец, консултирайте се със зъболекаря си. Той ще ви каже кой е най-подходящия за Вас- като вземе предвид захапката, формата и състоянието на зъбите.
 
 
 
Съвет №3: Посещавайте редовно зъболекар
Дори да почиствате постоянно зъбите си с четка и конец, не забравяйте да посещавате зъболекаря си на всеки четири месеца,, а не само когато имате зъбобол или други оплаквания. При редовни посещения, стоматологът може да открие на време проблемите, свързани със зъбите или венците и да ги излекува веднага.
 
 
 
Съвет №4: Следвайте здравословна диета
Храната, която ядете, играе важна роля за цялостното Ви здраве. Включете обогатените с калций млечни продукти в менюто си, които са изключително полезни. Калцият е известен с това, че укрепва костите и зъбите. Можете също така да ядете цитрусови плодове, които са богати на витамин С, тъй като той подобрява здравето на венците. При правилна диета трябва да избягвате храни, които допринасят значително за влошаване на здравето на устната кухина.
 
Елиминирайте храни с високо съдържание на захар. Сведете сладките до минимум (като бонбони, сладкиши, сладолед, шоколад и други). Бактериите обичат да се хранят с онази захар, която остава в процепите на зъбите. Те се размножават лесно и в крайна сметка водят до кариес или проблеми с венците.
 
 
 
Съвет №5: Откажете се от цигарите
Знаете ли, че пушачите са четири пъти по-склонни към заболяване на венците, отколкото непушачите? Трябва да се откажете от пушенето, ако искате да избегнете пародонтоза и други сериозни проблеми. Да, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но всички рискове за здравето, свързани с пушенето на цигари, заедно със зъбните проблеми, може би ще Ви убедят да се откажете от този вреден навик.
Още ...
Виж всички статии