Ортодонт Ортодонт

Статии

Лечение на зъбите по време на бременност. От Ортодонт Пловдив.

Бременността е радостен и вълнуващ период от живота на жената. Именно тогава тя трябва да обърне особено внимание на здравето си, което включва и посещението при стоматолог. 

Оказва се, че бременността е чудесна възможност да се грижите не само за собственото си здраве, но и за здравето на бъдещото си бебче.
 
Ако е необходимо, бъдещата майка може да се лекува от заболявания на устната лигавица, както и лечение на кариес и неговите усложнения. Използването на нетоксични материали и хипоалергенни анестетици от 14-та седмица на бременността гарантира пълна безопасност за майката и бебето.
Именно затова специалистите препоръчват да посещавате зъболекаря си по време на бременност.
Доскоро се смяташе, че е невъзможно да се лекуват зъбите по време на бременност. Това мнение е подвеждащо. Препоръчително е да посетите стоматолог, за да избегнете възможни проблеми със зъбите и венците. По време на бременност в тялото на жената настъпват хормонални промени и имунната система отслабва. Микроелементите, необходими за здравето на зъбите - калций, фосфор и флуор в големи количества се изразходват за формирането на плода. Всичко това увеличава риска от заболявания на устната кухина. Болните зъби са източник на инфекции, които може да проникнат в тялото чрез кръвта и да повлияят неблагоприятно на развитието на детето. 
 
Кога да посетите Вашия стоматолог?
През първия триместър, когато жената и ембрионът са най-чувствителни към стресови ситуации и през последните седмици от бременността зъболекарят, информиран за Вашата бременност, трябва да реши дали лечението да се отложи или наистина е необходимо в момента.
Вторият триместър се счита за относително стабилен период. Той продължава от тринадесетата седмица до двадесет и петата седмица, включително. През това време могат да се лекуват зъби и да се извършват повечето стоматологични процедури. Съответно, всички органи на системата в нероденото вече са формирани, плацентата функционира, тя вече е в състояние да предпази бебето от различни чужди вещества, включително лекарства, които влизат в тялото на майката. Следователно, по-безопасно е да се използва анестезия при бъдещата майка и да се лекуват зъбите.
Третият триместър започва на двадесет и шестата седмица. Това вече е по-неблагоприятен период за лечение на зъби, тъй като по правило детето вече е доста голямо, а за бъдещата майка е трудно да издържа на различни стоматологични процедури. Но все пак, ако се изисква спешна стоматологична помощ, тя се извършва на всеки етап от бременността, защото болестта може да представлява заплаха за бъдещото бебе.
 
Още ...
Виж всички статии