Ортодонт Ортодонт

Статии

Избор на паста за зъби – до колко е важен съставът й? От Ортодонт Пловдив.

В съвременния свят започваме да мислим все повече за състава на онези продукти, които използваме всеки ден. Здравословният начин на живот е на мода и хората искат да знаят дали някои храни са вредни или полезни. В тази статия ще обърнем специално внимание на състава на пастата за зъби, тъй като здравето на устната кухина и зъбите зависи от този продукт. Освен това определено количество вещества, съдържащи се в него, могат да проникнат в тялото ни и да му повлияят.
Всички пасти за зъби имат различно предназначение, те се разделят на: хигиенни, терапевтични и профилактични. Най-често използваме терапевтичен и профилактичен тип пасти. Хигиенните могат просто да освежат дъха и да премахнат плаката от зъбите, но трудно могат да предпазят зъбите ни от по-сериозни проблеми. Лечебните пасти трябва да се използват само след консултация със специалист, тъй като той ще Ви препоръчва продукт подходящ за Вашия проблем.
Нека да преминем към състава на пастите за зъби. Почистващата основа са така наречените абразиви, които почистват устната кухина и зъбите от плака и микроби. Най-модерният и нежен от всички е силициев диоксид (силициев диоксид), той не уврежда зъбния емайл, за разлика от други по-груби абразиви. Останалите съставки, включени в състава, са спомагателни вещества, както и естествени добавки, които най-често се намират в терапевтични и профилактични и лечебни пасти.
Някои пасти за зъби съдържат вещества, които имат негативен ефект. Една такава съставка, която често се добавя към пастата за зъби, е натриев лаурил сулфат (SLS), който е отговорен за образуването на пяна, но е нефтохимичен продукт. Доказано е, че влияе негативно на човешкото тяло, причинявайки алергии. Други вредните вещества са парабените, които също са доста токсични, могат да причинят алергии и в редки случаи влияят негативно на хормоналния баланс на човек. Особено внимателни с тях трябва да са бременните и децата!
По-малко опасен, но все пак с негативен ефект е пропилен гликолът, който също е нефтохимичен продукт и може да причини алергии и дерматит.
Най-спорната съставка в пастите за зъби е флуоридът и неговите съединения. В продължение на много години учените не могат да определят дали е вреден или полезен. През 50-те години на ХХ век американски учени стигат до заключението, че флуорът има благоприятен ефект върху зъбния емайл и предотвратява развитието на кариес. Оттогава флуоридът се добавя към продуктите за грижа за зъбите. По-късно, обаче, учените установяват, че това вещество е доста токсично за нашето тяло, то може да причини заболявания, а също така влияе отрицателно върху човешкия мозък. Затова Ви съветваме да обърнете внимание на количеството флуор, съдържащо се в пастата Ви за зъби. Това обикновено е отбелязано върху опаковката. Съдържанието му не трябва да надвишава 1500ppm. В този случай не е нужно да се притеснявате за здравето си.
Още ...
Виж всички статии