Ортодонт Ортодонт

Статии

Диагностика и профилактика на пародонтоза. От Ортодонт Пловдив.

 Важно е болестта да се идентифицира в най-ранните етапи.

Пародонтозата, въпреки високото ниво на развитие на съвременната стоматология, е доста често срещано заболяване. Тази болест е особено опасна в най-ранните етапи от нейното развитие, тъй като именно ранните стадии на това заболяване минават практически без симптоми. Поради тази причина заплахата от по-нататъшното му развитие трябва да се приема много сериозно.

Съвременни методи за превенция

При сегашното ниво на развитие на стоматологичните услуги, дори пациенти с привидно наследствена предразположеност към това заболяване, имат възможност да поддържат пародонталните тъкани напълно здрави. Съществуват достатъчен брой методи за профилактика на пародонтоза, свързани преди всичко с подобряване на кръвообращението в дентоалвеоларната система. Факт е, че подобреното кръвоснабдяване ще предотврати всякакви атрофични промени, което означава, че пародонталните тъкани ще останат здрави. Тези методи могат да се съчетаят с прием на специални лекарства и витамини, които повишават имунитета.

Редовни посещения при зъболекар

Всяка незначителна промяна в състоянието на венците, дори на най-ранния етап, може да бъде забелязана от квалифициран зъболекар. След необходимия преглед той ще Ви назначи нужното лечение.

Разбира се, всяко лечение ще зависи от стадия на заболяването, следователно, колкото по-рано се диагностицира проблемът, толкова по-лесно и по-ефективно ще бъде премахването му. Кървене от венците, чувствителност на зъбите, поява на подуване, твърдост на венците, разхлабване на зъбите - това са симптоми на по-напреднали стадии на това заболяване. Ако имате дори един от тези симптоми, трябва незабавно да посетите стоматолог.

Кои са рисковите групи?

От развитието на пародонтоза са застрашени хората, които току-що са си направили протези. Въздействието върху пародонталните тъкани по време на инсталирането на протези е доста значително и следователно посещенията при зъболекар и пародонтолог са особено важни.

Към рисковите групи спадат още пушачите,  хора с нисък имунитет, с наследствена предразположеност към това заболяване, както и хора, които имат дефицит на витамин Е и витамин С. Вариантите за самото лечение ще зависят от стадия на заболяването.

Още ...
Виж всички статии