Ортодонт Ортодонт

Статии

Боли Ви зъб? Ето какво трябва да направите! От Ортодонт Пловдив.

 

Ако четете тази статия, най-вероятно страдате от зъбобол и се нуждаете от професионална помощ. Но преди да стигнете до кабинета на Вашия зъболекар, има няколко неща, които може да направите, за да намалите болката.

 

1. Спрете да ядете, докато болката отшуми. Не забравяйте, че храненето може да върне болката и да я засили.

2. Внимателно измийте зъбите си, за да премахнете остатъците от храна, без да наранявате венците си.

3. Загрейте болния зъб. Това трябва да става изключително внимателни и само вътре в устата (изплакнете с топла вода), а не отвън, за да не влошите възпалението! Никога не си слагайте загряваща подложка на бузата!

4. Изплакването на зъбите трябва да става по-често, поне 5 пъти на ден. Използвайте достатъчно гореща течност. Направете си гаргара, но не на гърлото, а на самия възпален зъб. За изплакване можете да използвате не много силен разтвор от сода, калиев перманганат, както и отвара от градински чай или лайка. Важен е не толкова съставът на течността за изплакване, а самият начин на изплакване и отстраняване на патогенни бактерии.

5. Можете да притиснете кубче лед към венеца, това ще облекчи дискомфорта, но ефектът от този метод е кратък (докато ледът се разтопи).

6. Друга възможност е да отпиете глътка водка или коняк и да я задържите върху зъба си. Лигавиците ще абсорбират алкохол, това ще дезинфекцира възпалената област и ще облекчи състоянието Ви.

7. Ако болката е много силна, може да приемете болкоуспокояващи. Преди да използвате лекарства, не забравяйте да прочетете инструкциите, обърнете внимание на дозировката, страничните ефекти и противопоказанията!

8. Ако Ви никне мъдрец, тогава може да използвате специални гелове, които могат лесно да премахнат болката. Обикновено се препоръчват за деца, но са чудесни и за възрастни. Втрийте малко количество върху венците около зъба и само след няколко минути вече ще почувствате облекчение. Тези гелове са ефективни и препоръчителни, защото имат антибактериални и противовъзпалителни ефекти.

9. Болката след ядене на гореща, кисела, студена храна обикновено се причинява от чувствителността на зъбите. При подобни проблеми, може да използвате специални пасти за чувствителни зъби.

10. Ако усещате болка след вадене или лечение на зъб, не се тревожете. Това често е естествената реакция на организма след интервенцията. Ако е възможно, консултирайте се със  зъболекар какви трябва да бъдат действията Ви в такава ситуация.

Да не забравяме, обаче, че съвременната стоматология използва професионални методи на лечение и пациентите не изпитват болка не само след, но дори и по време на лечението!

Още ...
Виж всички статии