Ортодонт Ортодонт

Статии

Красива и здрава усмивка с помощта на брекети. От Ортодонт Пловдив

За да помогнете на детето си да преодолее комплексите си, някои от които причинени от проблеми със зъбите, и да се научи да се чувства комфортно в обществото, трябва да го научите да обича себе си. Важна стъпка към решаването на проблемите може да бъде работата върху красива усмивка и здрави зъби.

Красивата усмивка повишава самочувствието, носи спокойствие и има положителен ефект върху здравето. Поради неправилната захапка се нарушава работата на ставите, мускулите са пренапрегнати и се появява асиметрия на лицето. Също така е много по-лесно да поддържате устна хигиена и зъбите си здрави, когато те са прави. Факт е, че около 70% от юношите имат крива захапка. За щастие, този проблем може лесно да се реши с помощта на брекети.

Доказано е, че брекетите не само помагат на детето да преодолее трудностите на юношеството, но и имат благоприятен ефект върху отношението на връстниците му към него. Затова тийнейджърите, които носят брекети, ще се чувстват много по-уверени в компанията на приятели, защото ще знаят, че един ден зъбите им ще изглеждат чудесно. Самите „скоби“ могат да се превърнат в много модерна и елегантна декорация. В днешно време имате възможност да изберете различни видове брекети, които Ви носят индивидуалност и елегантност.

На каква възраст трябва да се поставят брекети?

Специалистите все още не могат да посочат най-добрата възраст за поставяне на брекети. При някои младежи това е добре да стане в по-ранен етап (между 11-13 години), но никога не е късно да се погрижите за зъбите си! Всеки индивид в определен момент формира съзнание за себе си и става по-отговорен за здравето си. В края на краищата ортодонтското лечение е дело не само на специалиста, но и на самия пациент, който трябва да спазва всички препоръки за дентална хигиена и хранене. Не забравяйте, че ако не спазвате нужната хигиена, ако не почиствате зъбите и брекетите си редовно, след няколко седмици може да се появи кариес или други проблеми.

Ползи от корекцията на захапката в юношеска възраст:

·         зъбната редица е във фаза на активно развитие, така че лечението е лесно и по-малко болезнено;

·         зъбите по-бързо се адаптират към новата позиция и се изправят за по-кратко време, отколкото при възрастните;

·         повечето деца, които се подлагат на подобно лечение, формират положително отношение към денталното си здраве;

·         благоприятен ефект върху психиката - тийнейджърът се отървава от комплекс за малоценност, свързан с криви зъби и неправилна захапка;

·         стимул за ангажиране към активна работа върху себе си, развитие и самоусъвършенстване.

Родителите не трябва да забравят, че външният вид играе важна роля за способността на детето да общува по-открито с околните, да демонстрира своите предимства и да се чувства пълноценно!

 

 

Още ...
Виж всички статии