Ортодонт Ортодонт

Статии

Защо е важно да имате правилна захапка? От Брекети Пловдив

За съжаление, много малко хора могат да се похвалят с идеално прави зъби. Статистиката показва, че повече от 80% от населението в развитите страни има неправилна захапка. Понякога това е само козметичен дефект, с незначителни отклонения, но може да има сериозни патологии, които провокират появата на главоболие и много други проблеми.

Много хора погрешно вярват, че изправянето на зъбите е възможно само в юношеството и затова не виждат смисъл да търсят помощ от специалисти след 25-годишна възраст. Всъщност ортодонтското дентално лечение при възрастни също е доста ефективно. Разликата при лечението на по-късен етап е, че процесът ще отнеме повече време, отколкото при деца и младежи, и ще изисква повече усилия.

Проблемите със захапката могат да бъдат вродени или придобити. В първия случай причината се крие в генетичните характеристики (наследствени признаци). Аномалии от този вид се считат за едни от най-трудните за лечение, но специалистите ортодонт са в състояние да се справят дори с тях.

Придобитите проблеми със захапката възникват в резултат на минали заболявания или лоши навици. Влияние върху неправилното формиране на захапката могат да имат:

·         дългосрочно използване на залъгалки по време на ранна детска възраст;

·         ненавременна загуба на млечни зъби;

·         хапене на устни;

·         неправилно хранене, недохранване;

·         метаболитно заболяване;

·         възпалителни процеси в организма;

·         неправилно дишане;

·         нараняване на челюстта.

 

Защо проблемите със захапката могат да бъдат опасни?

По правило повечето пациенти решават да изправят зъбите си, защото това им създават комплекси и искат да изглеждат по-добре. И наистина, в зависимост от зъбно-алвеоларната патология, външният вид на лицето се променя, човек изпитва дискомфорт, не смее да се усмихва често.

В същото време малко хора са запознати с това, че неправилната захапка може да доведе до много по-сериозни последици. Нарушаване на дишането и дикцията, проблеми със стомашно-чревния тракт, чести главоболия - това е само малък списък от възможните резултати от неправилно положение на зъбите.

Как може да се реши проблемът?

За корекция на захапката, ортодонтът може да препоръча лечение, което включва няколко последователни етапа.

·         Пълна диагностика. За да постави правилна диагноза, както и да разработи метод за лечение, специалистът трябва да проучи подробно състоянието на пациента. Може да са необходими данни от ортопантограма, радиовизиография или КТ, за да може ортодонтът да оцени промените.

·         Лечение на кариес и професионално почистване.

·         Избор и монтаж на коригиращи ортодонтски конструкции.

·         Поддръжка и редовни прегледи след поставяне на брекетите, за да се следят лечението и резултатите от него.

Корекцията на захапката е много трудоеамка и продължителна процедура, която ще изисква пациентът да бъде търпелив и да следва стриктно всички инструкции на ортодонта. Това обаче е единственият начин да постигнете естетически красива и здрава усмивка, и да предотвратите появата на редица здравословни проблеми.

Още ...
Виж всички статии