Ортодонт Ортодонт

Статии

Проблемът „криви зъби“ и как да се справим с него? От Ортодонт Пловдив.

 Липсата на самочувствие често се крие в детските ни преживявания, ранната загуба на зъби в млада възраст прави децата по-срамежливи и отдръпнати. Именно кривите зъби пречат на тийнейджърите да се чувстват уверени и дори в зряла възраст, хората с подобен проблем се усмихват много по-рядко.

В съвременния свят ролята на идеалната красива усмивка е безценна! Белите, равномерни зъби днес са не само символ на привлекателност и здраве, но и съществена част от имиджа на успешния човек.

За съжаление, кривите зъби са проблем, познат на по-голямата част от населението на света. Главните причини, които водят до изкривяване на зъбите, са много. Като се започне от наследственост, недохранване, лоши навици в ранна детска възраст или неправилна грижа за млечните зъби. В съвременното общество способността да се грижиш за себе си е от голямо значение, да създаваш свой собствен имидж и, разбира се, красивите и прави зъби могат да допринесат много за това. Освен това все повече хора започнаха да разбират, че поддържането на добра устна хигиена е важно за цялостното здравословно състояние.

 В допълнение към чисто естетическите неудобства, кривите зъби могат да причинят много проблеми в тялото. Например, може да имате затруднения при дъвченето на храната и с правилното й абсорбиране, което води до проблеми със стомашно-чревния тракт, проблемна кожа и други. Освен това може да се наблюдават проблеми с дикцията, които да продължат известно време или да съпътстват целия живот, нарушение на правилното физиологично дишане (хъркане и неспокоен сън) както и чести настинки (особено при деца). Да не говорим за всички неприятни проблеми, свързани със зъбите: заболяване на венците, кариес, различни микротравми на устната кухина и т.н.

Освен това хората с неравномерни зъби почти винаги изпитват психологически дискомфорт и неувереност в себе си. Разбира се, този проблем е особено развит през пубертета, в юношеството, когато общуването с останалите може да бъде затруднено.

Но как да се справим с този неприятен проблем?

В стоматологията има отделен „клон“, който се занимава с подобни проблеми - ортодонтията. Ортодонтът е зъболекар, който коригира зъбно-алвеоларните аномалии. Струва си да се отбележи, че колкото по-рано пациент с криви зъби посети ортодонт, толкова по-лесно и бързо ще бъде решаването на проблема (най-добре е още при ранна детска възраст). Но днес всеки един проблем може да бъде коригиран, без значение от възрастта на пациента. За този показател няма ограничения за лечение.

Кривите зъби се коригират най-ефективно с помощта на модерни фиксирани брекети. Използват се и ортодонтски подвижни пластини и подравнители. Действителното лечение отнема около 1,5 – 2 години, последвано от период на наблюдение на резултата (поне една година). Разбира се, този показател е чисто индивидуален и зависи от много фактори.

Не забравяйте, че кривите зъби са проблем, който може да бъде решен успешно чрез определено отношение на пациента: изпълнителност, търпение, стриктно спазване на всички препоръки на ортодонта, внимателна хигиена на устната кухина, спазване на диета.

Още ...
Виж всички статии