Ортодонт Ортодонт

Статии

Можете ли да носите брекети по време на бременност? От Ортодонт Пловдив.

Няма противопоказания за носенето на брекети по време на бременност и не е необходимо те да бъдат премахнати, ако по време на процеса на ортодонтско лечение установите, че сте бременна.

Това, което трябва да имате предвид, обаче, е че преди започване на специално лечение е необходимо да се направи рентгенова снимка. Лекарите не препоръчват това да се случва през първия и третия триместър, тъй като по това време се формират най-важните органи за бебето. Рентгеновите лъчи са разрешени през втория триместър.

По време на бременността, някои жени могат да се сблъскат с редица промени и проблеми, с които ще Ви запознаем в следващите редове. Не забравяйте да полагате необходимите грижи за своите зъби и венци, и през тези изключително важни 9 месеца!

Намален имунитет. По правило имунитетът намалява по време на бременността и в резултат на това имунният агент на устната лигавица също намалява. Това от своя страна води до по-бърза инфекция на венците.

Промени в състава на слюнката. Най-често по време на бременност слюноотделянето намалява, което означава, че намалява и естественото прочистване на устната кухина. Също така нивото на микроелементите в слюнката, особено нивото на калциеви и фосфорни йони, намалява, което отслабва зъбния емайл.

Токсикоза. При много бременни жени през този период, поради токсикоза, се нарушава киселинно-алкалният баланс, започва да преобладава кисела среда, която може да допринесе за появата на кариеси.

Промяна на диетата. Много бременни жени изпитват непреодолимо желание постоянно да си похапват нещо, включително през нощта. Да не забравяме, че някои си позволяват да консумират сладки изкушения в големи количества. За никой не е тайна, че всичко това може да повлияе неблагоприятно на състоянието на зъбите.

Хормонални промени. На фона на хормонални промени, кръвообращението в тялото може да се влоши, което от своя страна се отразява на състоянието на венците - повишена чувствителност, кървене и други проблеми. Също така, на фона на хормонални промени, жената често изпитва промени в настроението. В случай на продължаващо ортодонтско лечение, този фактор може да бъде значителен, тъй като понякога се изисква търпение и спокойствие.

Фактор на времето. Бременната жена трябва да има достатъчно време да посещава редовно своя зъболекар. Когато планирате ортодонтско лечение, трябва да се има предвид, че по време на бременност ще трябва да посещавате често гинеколог и други специалисти, подготовката за появата на бебе също ще отнеме много време.

Имайки предвид всички горепосочени рискове, съветваме бременните жени, които носят брекети, да обърнат специално внимание на хигиената! – Мийте зъбите си редовно,  след всяко хранене и не забравяйте да посещавате специалисти!

Още ...
Виж всички статии