Ортодонт Ортодонт

Статии

Причините за нарушаването на целостта на емайла на зъбите. От Ортодонт в Пловдив

Зъбният емайл е най-твърдата тъкан в нашето тяло, но въпреки това и той може да претърпи разрушаване.

В тази статия ще посочим кои са причините за нарушаването на целостта на емайла на зъбите.

Избелващи пасти за зъби

Зъбният емайл може да стане по-тънък поради агресивни механични влияния и тук трябва да споменем избелващите пасти за зъби с големи абразивни частици.

Тези пасти са предназначени за интензивно почистване на зъбния емайл от плака, характерна за пушачите, любителите на кафето,  чая и газираните напитки. Такива пасти съдържат в състава си абразивни вещества: дикалциев фосфат, силициев оксид или алуминиев оксид. За съжаление повърхностният слой на емайла може да се повреди и да изтънее при често използване на такива пасти. В резултат на това зъбите стават чувствителни към сладко, кисело и студено.

Избелващи пасти за зъби трябва да се предписват от лекар!

Кариес на емайла

Основната причина за появата на кариес както при възрастни, така и при деца е наличието на кариогенна микрофлора в устата (Streptococcus mutans, Streptococcus sanguis, Streptococcus salivarius), което се характеризира с аноксична ферментация и създаване на кисела среда на повърхността на зъба. Нека да разгледаме механизма на този процес. Почвата за размножаване на бактерии са остатъци от храна (главно въглехидрати). Основата на нашата диета са въглехидратите (60-70%). Остатъците от продукти, съдържащи въглехидрати, са вискозни по консистенция и лесно се придържат към повърхностите на зъбите, които са най-малко податливи на самопочистване. Най-често това е цервикалната област на предните зъби, както и междузъбните пространства.

Ако миете зъбите си редовно - два пъти на ден - и методично почиствате всички повърхности на зъбите си, включително труднодостъпни места, напълно елиминирате меките плаки, зъбите Ви ще бъдат добре поддържани и здрави.

Сладки газирани напитки

Нека да видим какви са рисковете при честата консумация на газирани напитки? Всяка сладка газирана напитка съдържа лимонена или фосфорна киселина в комбинация със захар, а киселината, както знаете, е способна да унищожи всякаква повърхност, включително зъбния емайл. Захарта засилва този ефект няколко пъти. Най-просто казано, зъбният емайл постепенно се разтваря в киселина. Временните (млечни) зъби и постоянните зъби при подрастващите са най-податливи на такова унищожаване, затова е важно да се избягва консумирането на газирани напитки.

Лечение

Когато планирате лечение, на първо място, е необходимо да се идентифицира основната причина за нарушаването на целостта на емайла на зъбите. Препоръчваме Ви посещение при специалист. Той ще открие причината и ще Ви назначи нужното лечение.

Ако причината за увреждането на емайла не може да бъде отстранена, проблемът може да се върне. Затова редовният профилактичен преглед при зъболекар, ендокринолог и гастроентеролог е задължителен. По този начин ще контролирате и хармонизирате работата на зъбната редица и целия организъм като цяло. Здравото тяло е основата за високо качество на живот!

Още ...
Виж всички статии