Ортодонт Ортодонт

Статии

Как да се преборим със страха от посещение при зъболекар?

 Въпреки факта, че стоматологията е постигнала голям напредък през последните години, все още голям брой хора се страхуват да посетят зъболекар. Одонтофобия, дентофобия, стоматофобия - това са термините, с които наричаме чувството на страх от всичко, свързано със стоматологията. Вълнението често започва в детството и може да се превърне в истинска фобия.

 

Според статистиката около 80% от населението на Европа и 15% от жителите на индустриализираните страни изпитват дискомфорт, преди да посетят зъболекар.

 

 

 

Каква е причината за този страх?

Защо хората се страхуват да посетят зъболекар? Причините могат да бъдат различни:

 

·       В най-честия случай страхът се формира на фона на негативния опит от минали посещения при зъболекар или неприятни спомени, свързани с лечение на зъби.

 

·       Фобията, генерирана от въображението, се основава на външни фактори: неприятни истории от познати, страшни случки във филмите и други.

 

·       Наследственият страх е опит да се избегне болка под каквато и да е форма. Желанието да се защитим е заложено в нас на генетично ниво: устата е чувствителна част от тялото и следователно често ни се струва, че всякакви инвазивни манипулации в устата ще бъдат много болезнени.

 

Борбата с дентофобията е важна и необходима и в никакъв случай не трябва да игнорираме проблемите със зъбите и да избягваме посещенията при зъболекар.

 

 

 

Как да преодолеем дентофобията?

Съвременната стоматология предлага много начини за решаване на този проблем.

 

Ще Ви предложим няколко съвета, които ще Ви помогнат да се преборите със страха си:

 

 

 

 

Съвет номер 1.

 

 

 

Намерете лекар, на когото имате доверие

 

Изберете конкретен специалист и си уговорете среща само с него. Той ще може напълно да открие какви са  Вашите зъбни проблеми, да се съобрази с Вашия страх и да избере подходящия метод на лечение. Ако успеете да се сближите с него, посещенията при зъболекаря ще бъдат приятно събитие!

 

 

 

 

Съвет номер 2.

 

 

 

Информирайте се повече, относно различните лечения и видове обезболяване.

 

„Времената, в които зъбът е бил лекуван или изваждан жив, отдавна са отминали. Съвременната анестезия гарантирано Ви предпазва от болка. Освен това мястото на инжектиране се подлага на предварително "замразяване" с гел или спрей. "

 

Винаги можете да споделите притесненията си с Вашият зъболекар: лекарят ще Ви разкаже подробно за всеки етап от планираните манипулации и за възможностите за лечение.

 

 

 

Съвет номер 3.

 

 

 

Помислете, че редовните посещения при зъболекар ще Ви спестят време и пари

 

Заболяванията, открити в ранен стадий, се лекуват много по-лесно и излизат по-евтино от напреднал кариес или пулпит, хроничен пародонтит или други проблеми.  Превантивните прегледи и редовното професионално почистване ще Ви гарантират здрава усмивка за години напред.

 

 

 

Съвет номер 4.

 

 

 

Наградете се

 

Чувствайте се свободни да се поглезите след посещението си при зъболекар: мислейки си за предстоящата награда, ще се почувствате много по-добре. Купете си книга, дреха, нещо вкусно или нещо, за което сте мечтали отдавна, отдайте се на заслужена почивка.

 

Зъболекар на когото можете да имате доверие, ще намерите при нас в Ортодонт Пловдив - Ортодонтска практика АГАМЕ.

Вижте услугите, които предлагаме за зъболекар Ортодонт в Пловдив.

Още ...
Виж всички статии