Ортодонт Ортодонт

Статии

Защо е важно да се грижите за зъбите и венците си?

Запазете усмивката си красива с тези няколко съвета, свързани с устната хигиена.
Ако се грижите правилно за зъбите и венците си, не само ще имате красива усмивка, но също така ще се предпазите от много заболявания. 
Ще Ви представим няколко важни съвета от Ортодонт Пловдив:
 
Мийте зъбите си по правилния начин
Трябва да миете зъбите си поне два пъти на ден. Някои стоматолози дори препоръчват миенето да е три пъти на ден. Помнете, че ако пропускате миене, увеличавате шанса за размножаване на бактерии в устната кухина. Това може да доведе до появата на кариеси и заболявания на венците.
Още нещо много важно, свързано със здравето на зъбите, е да сменяте четката си редовно – на около 2-3 месеца.
Не забравяйте да ползвате конци за зъби и вода за уста!
Посещавайте редовно зъболекар
От решаващо значение е да си правите профилактични прегледи, за да сте сигурни, че зъбите Ви са здрави и да се лекувате, ако имате някакъв проблем. Задължително е да посещавате зъболекар по-често, ако имате повишен риск от заболяване на венците или други оплаквания. Не чакайте нещата да станат по-сериозни! Винаги когато имате оплаквания, се консултирайте със зъболекар.
Внимавайте какво ядете и пиете
Всички знаем, че сладките храни са истински враг на зъбите ни, но те не са единствените. Всички нездравословни храни, с високо съдържание на захар и сол, трябва да се избягват. Внимавайте и с продукти, които могат да останат между зъбите Ви. Това включва храни като картофени чипсове или меки хлябове. Газираните напитки, както и цигарите са също толкова вредни, колкото и сладкишите.
От друга страна, полезни за зъбите Ви храни, са тези, които са богати на фибри (най-вече плодове и зеленчуци) и млечни продукти. Фибрите могат да помогнат за намаляване на някои от вредните ефекти, които киселините имат върху зъбите Ви. Не забравяйте, че за здрави зъби и кости се нуждаете от калций, който се съдържа в млечните продукти, като сирене, мляко и други подобни.
Да се грижим за зъбите си не е толкова сложно, но изисква дисциплина и постоянство. 
Следвайте основните съвети на Вашия зъболекар и ще се радвате на красива и здрава усмивка!
 
Още ...
Виж всички статии